Skip to content

Workshop “Bemiddelen in de natuur”

Op donderdag 31 maart 2022 organiseerde ik de workshop “Bemiddelen in de natuur”. Deze workshop ging door in het Leuvense. Als er nieuwe opleidingen volgen kan je die op deze pagina terugvinden.

Focus van de training

Elke bemiddelaar herkent het wel:  betrokken partijen zitten aan de start van de bemiddeling vaak zeer vast.  Vast in hun stellingen,  in hun lichaamstaal,  in hun oordelen over de ander.  Dit te doorbreken en partijen uit die bevroren houding te halen, is een belangrijke uitdaging voor de bemiddelaar.

Door partijen samen te brengen in de setting van de natuur (een natuurgebied,  een bos, het strand,…) brengen we door het fysieke stappen alleen al, gezamenlijke  beweging binnen in de bemiddeling. De bemiddelaar maakt vervolgens gebruik van de natuur om partijen over hun eigen belangen , waarden en behoeftes te doen spreken via metaforen.  Deze beelden ontdekken ze zelf en laat hen ook toe de ander beter te ontdekken.  Hierdoor ontstaat een dynamiek die men zelden kan tot stand brengen aan een tafel in een kantoor of in een gesloten ruimte op een stoel.

Inhoud:

We vertrekken van de thema’s waar de bemiddelaar mee werkt en de basisvaardigheden die de bemiddelaar inzet. We verbinden deze met elementen die we in de natuur ontmoeten om een doorbraak of oplossing in het conflict te bewerkstelligen. Bemiddelen in de natuur is zo generiek van aard dat ze voor alle soorten bemiddeling ingezet kan worden.  Alle deelnemers zullen vanuit hun eigen specialisatie kunnen reflecteren op de aangeboden methodieken.

Thema’s in bemiddeling waar de natuur inspiratie kan bieden:

Waarden/Belangen/Noden/Bezorgdheden/Verleden erkennen/Verleden plaats geven of loslaten/Wat staat in de weg/Van eis naar verzoek /Verbinding /Gekwetst zijn/Herstel/Besluitvorming/Hiërarchie/Macht/Ankerpunten in de toekomstige samenwerking of in het samenleven/Gewenste toekomst/Waardering,…

Basisvaardigheden die de bemiddelaar inzet en waar de natuur ondersteunend in kan zijn:

Exploreren/Benoemen/Reflecteren/ Herkaderen/Uitdagen/ Confronteren/

Verdiepen en verbreden /Volgen/Vragen stellen/meerzijdige partijdigheid/Afspraken stimuleren,…

Tijdens de workshop leer je hoe je de natuur kan inzetten als neutrale maar zeer betekenisvolle derde partner bij de bemiddeling. Inbegrepen in de prijs van de workshop is een telefonisch advies van Catherine om je eerste bemiddeling in de natuur voor te bereiden.

Trainer: Catherine Ruys

Catherine Ruys is sinds 2002 erkend sociaal bemiddelaar en  organisatie- en strategisch HR-consultant, assessor  en loopbaancoach. Ze begeleidt doorbraken bij verandering of bij conflict. Ze is de auteur van diverse publicaties en wordt als experte vaak gevraagd om een bijdrage te leveren in dossiers en congressen.  Haar workshops zijn ernstig onderbouwd en krijgen vorm door een uitgebreide praktijkervaring.

Hier kan je lezen wat Catherine zelf beweegt om deze workshop te geven:

Enkele jaren geleden volgde ik een opleiding om te Coachen in de natuur,  ondertussen ben ik daarvoor ook gecertifieerd.  Sindsdien heb ik heel wat praktijkervaring opgedaan en pas ik deze werkvorm ook toe bij bemiddeling,  met zeer goede resultaten. Deze kennis en ervaring wil ik graag met jullie delen. Ik richt me met dit aanbod enkel tot erkende bemiddelaars, de methodiek is bruikbaar binnen alle specialisaties. Na de workshop kan je een telefonisch advies krijgen  om je eerste bemiddeling in de natuur voor te bereiden.

www.dcrconsulting.be
www.linkedin.com/in/catherineruys/

Getuigenissen van deelnemers:

‘Ja het was echt een toffe, leerrijke opleiding! Ik heb er veel uit geleerd en het doet inderdaad nadenken, vooral dat een bureau niet de ideale ‘plek’ is om gesprekken op gang te brengen, maar ook tot een goed eind (wat dat eind en het goede ook mag zijn) te brengen. Alvast bedankt en veel succes met je mooie job! ’

Wat een interessante en leuke “bemiddeling in de natuur” heb je ons aangeboden! Ik ben sowieso al een natuurmens, maar dat die natuur ook kan ingezet worden als partner in de bemiddeling was verrassend nieuw(s) voor mij. Ik geloof heel erg in het succes van deze aanpak en hoop dit ook in mijn praktijk te kunnen toepassen.’

Graag kom ik nog even terug op de boeiende sessie/opleiding bemiddelen in de natuur. De opleiding is een extra stimulans gebleken om het ingeslagen pad verder te bewandelen. De opleiding voorzag in zowel een theoretisch kader, maar vooral ook in praktische oefeningen en handige tips & tricks. Het heeft me de kracht van de natuur op een ander manier leren ontdekken. We keep in touch!’

Praktisch

De ééndaagse workshop gaat dit voorjaar één keer door in het Leuvense.

Locatie:
We spreken af op de parking van het Spaans Dak, Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee 

Datum en tijdstip:
Donderdag 31 maart,  8u.  De workshop duurt  tot 14u00,  inbegrepen is een lunch in het Spaans Dak.

We werken in het bos tot 12u à 13u, daarna lunchen we samen. Het einde is voorzien om 14u.

Tijdens de lunch licht Catherine de syllabus toe en maakt ze verder praktische afspraken. 

Wat breng je mee?
Voorzie aangepaste kledij, zorg dat je warm gekleed bent en voorzie indien nodig regenkledij en schoeisel. De opleiding gaat door ook als het koud is en het regent!

Cursusmateriaal:
Een beknopte maar inspirerende syllabus voorzien we ter plaatse.

Deelnemers

Maximum 8 deelnemers per groep

Prijs

425€, BTW exclusief. 

Inclusief: opleiding, beknopte syllabus, verzorgde lunch in Het Spaans Dak, telefonisch adviesgesprek ter voorbereiding en/of opvolging van  je eerste bemiddeling in de natuur.

Erkenningen

  • Deze opleiding is erkend door de Federale Erkenningscommissie voor 6 uur opleiding

Inschrijven

Stuur een mail naar catherine.ruys@telenet.be of bel 0495/310771 om het inschrijfformulier te ontvangen, of download de inschrijffiche hieronder en stuur ze ingevuld terug op bovenvermeld emailadres.

.